C. Passion


Ingår i serien mål, mening, passion, framgång och lycka.

Modellen
Följ följande modell om du vill hitta din passion:

Analysera ditt förflutna, leta efter tillfällen och epi­soder då du har upplevt stor har­moni, känt dig ett med uppgiften, känt lycka, tappat tidsuppfattningen, inte blivit trött, fått motivation och energi. Ta hjälp av om­giv­ningen. Leta i barndomen!

Acceptera och erkänn resultatet! Kan vara svårt eftersom ”gåvan” finns där naturligt och inte upplevs som något speciellt: Det kan väl alla!

Agera och förvalta din gåva; leta på nätet, hämta information, ta råd från omgivningen, sök praktikplats, läs böcker, utbilda dig.

Du har nu hittat din passion på en nivå som gör det möjligt att välja många olika alternativ och fatta kloka beslut om din karriär. Kombinera dina ny­vun­na erfarenheter av STiLprofilen och ovan­stå­ende lilla process!

Novell
Ung man växte upp och gick i skolan i USA med indonesisk pappa – skjortförsäljare – och ame­ri­kansk mamma – operasångerska. Mamman dog och pappan tog med sig sonen och återvände till hemlandet där han startade skjorttillverkning. Sonen jobbade naturligtvis hos pappa och inget var mera självklart än att han så småningom skulle ta över fabriken.

Sonen träffade en underskön flicka och anhöll efter en tid om hennes hand. Hon lät meddela att hon kände sig hedrad men att hon inte kunde säga ja förrän hon i sin blivande makes ögon kunde se tecken på passion när han pratade om och gick till sitt jobb. Hittills hade hon inte sett något tecken på detta.

– Vad då, passion? Det har aldrig varit snack om något annat än att jag skall ta över företaget.

Men sonen kunde inte heller tänka sig ett liv utan sin tilltänkta så han gav sig ut i världen på jakt efter passionen.

Söka passion i världen
Han träffade en säljcoach och föredragshållare på ett hotell i San Francisco, som hjälpte folk att hitta just det de brinner för.

– Vilken är din gåva? Vad är du bra på? Alla är bra på något.

(En uppgiven gest.)

Lägg inte av nu. Tänk på någon du känner som har upptäckt sin gåva, sin talang och sedan gjort den till sin passion och byggt en karriär på den.

A
Sonen tänkte omedelart på sin far. Det var uppenbart. Hans gåva var förmågan att designa och sy snygga skjortor. Hans passion var att tillverka dessa skjortor och det blev hans karriär samma dag som han byggde sin fabrik.

Alla andra ser den
Vet du vad som är så speciellt med våra talanger? Andra ser dom som i ett förstoringsglas. Det är så uppen­bart för omgivningen att de antar att vi också ser det. Men det gör vi inte. Istället säger vi: – Hur kan det vara något speciellt när det är så lätt – vår andra natur?

Vi tar det för givet och drar dumt nog slutsatsen att alla kan göra samma sak. Vi nedvärderar ordet ”gåva” när det gäller vår egen förmåga. Det är ett vidlyftigt ord som bara gäller konstnärer; målare, musiker, skulptörer.

Alla har vi begåvats med något som vi är bra på och detta något är vår speciella gåva eller talang. Vi är födda med den och den försvinner inte.

– Jag har aldrig tänkt på vad jag är bra på som kan kallas talang. Aldrig har heller någon pekat på någon speciell talang hos mig. Hur hittar jag vad jag är bra på?

Sök i det förflutna
Först tänker du tillbaka på ditt förflutna. Att komma åt sitt förflutna är en process som kräver tid att verkligen tänka igenom vad som har utspelat sig i livet och gräva fram och hitta alla de tillfällen när du gjorde något som du verkligen älskade att göra, när du kände dig ett med uppgiften. Då kan du upptäcka vad du verkligen brinner för, vad som väcker din passion.

Steg nummer två är att handla utifrån gåvan. Leta i ditt förflutna för att hitta din gåva, agera ut gåvan för att skapa din karriär.

När du agerar med din gåva som grund upplever du en oerhörd självtillit och bygger upp en stort mått av självförtroende.

– Ok, hur gör man?

Börja med att tänka tillbaka och se vad som poppar upp. Berätta till exempel om tre episoder i livet då du var inbegripen i något som gjorde dig lycklig. Tre saker som du verkligen njöt av att göra:

______________________________________

I starkt sammandrag och fritt efter Find Your Passion av Arnie Warren (ISBN 0965514870).

  1. Jag gillade lumpen t ex utmaningen att jobba tillsammans med andra, bygga teamet för att lösa uppgiften.
  2. Jag tycker också om att effektivisera tillverkningen i pappas fabrik och jag har skapat en belöningsplan så att med­ar­be­tarna jobbar bättre ihop som ett team. Bara sunt förnuft! Det var ingen ansträngning, kom bara instinktivt utan analys, bara en naturlig förmåga att organisera och utveckla.
  3. I 9-10-årsåldern blev jag inspirerad av Olym­piska Spelen i TV. Då organiserade jag kompisarna i en egen Olympiad. Alla hade sitt ansvarsområde; flaggor, t-shirts med namn och land på. Vi hade en öpp­nings­ceremoni med musik och parad. En gren var triatlon. Det var skitkul!

Slutsatsen blir: Din gåva är att organisera. Du tycker om att organisera och bygga!

Han tänkte: – Vad sjutton är det för en gåva? Alla organiserar väl grejer. Och när det gäller ”bygga” så ser jag inte det. Analysen blev en besvikelse.

Innan de skildes åt fick han i uppgift att fundera på ytterligare tillfällen i det förflutna. Tänk på fler epi­soder när du njöt av vad du gjorde. Fråga pappa om han kan komma ihåg sådana tillfällen och om han ser något som du är bra på och som åter­kom­mer under din uppväxt.

Fråga pappa?
– Jag har aldrig pratat med min pappa om sådana saker.

Det gäller nog de flesta! Vore inte det fantastiskt om föräldrar letade efter speciella gåvor hos sina barn och pratade om och beskrev dom. Tänk vad det skulle underlätta om vi tidigt visste vad vi är riktigt bra på.

Sonen reste vidare för att träffa andra människor bl a en gammal bekant till familjen. Under tiden hade han försökt sy ihop en affär med det stora lyx­mär­ket i USA och inte haft tid att tänka på sin brist på passion.

Motvilligt tyckte han att den lilla processen verkade mycket BRA! Många gånger när vi tänker på det förflutna, speciellt barn- och ungdomsåren, så är ”gåvan” eller passionen uppenbar. Då kom entu­sias­men inte från intellektet utan från hjärtat.

Bara en lek!
– Men uppriktigt sagt så tror jag inte att den här enkla leken leder dit jag vill.

– Ger du upp nu när du är så nära målet. Undrar vad ”din sköna” skulle säga om det?

Sonen blev utmanad av familjens bekant: – Jag vill att du blundar och föreställer dig att du är gift med ”henne” och ni har barn. Det är lördag morgon och ni har just ätit frukost. Du har en hel helg framför dig som du kan ägna åt det du allra helst vill. Tänk inte på vad andra tycker om dina val; inte gran­narna, inte pappa, inte ens ”hon”. Nu reser du dig från frukostbordet och gör vad?

Svaret blir inte så specifikt. – Jag skulle vilja göra något som innebär att jag måste dra i många trådar, hålla ihop bitarna i vad det nu än är som händer. Den utmaningen gillar jag.

Inte på allvar
Reaktion: – Omedvetet har du både beskrivit och gjort precis det där som säljcoachen sa att du är bra på t ex att få bitarna att falla på plats i ”skjort­af­fären”.

– Ändå kan jag inte riktigt ta hans råd på fullt allvar. Den är för enkel. Så lätt kan det inte vara att hitta rätt karriär!

Unge man, vad är det med dig? Du har fått reda på hur man hittar sin ”gåva” och du tycker att det är för enkelt. Du har fått reda på vilken ”gåva” du har och du bara viftar bort den. Många, alltför många människor jobbar 10, 20, 30 år i ett yrke som de egentligen inte tycker om. Jag vill inte att du ska behöva uppleva det bara för att du tyckte att metoden var för enkel. Och dessutom tror jag att du har hittat din karriär, du vet det bara inte själv!

Ett tredje steg
Coachen hade rätt när han sa att din gåva är att organisera och bygga. Men hans metod består bara av två steg: Analysera och agera. Det fattas ett steg: Du måste acceptera och erkänna gåvan. Det borde alltså vara tre steg: Analysera, acceptera och agera!

Och acceptera, att verkligen erkänna sin egen gåva är det svåraste därför att alla tror att det som faller sig så naturligt det kan alla andra också göra. Och det kan ju absolut inte vara en ”gåva”.

Passionen slår ner
Plötsligt såg han sammanhanget. Han behövde inte känna något ansvar för att ta över företaget, han var inte intresserad av själva tillverkningen, hans gåva var att organisera och bygga framför allt kontakter med människor, sy ihop affärer.

Den som har hittat sin ”gåva” och accepterat, verkligen erkänt den, har också hittat ”meningen”, ändamålet, uppgiften, passionen i sitt liv. Det blir mycket lättare att fatta kloka beslut.